Një ndihmë nga natyra për të kaluar sëmundjet e fundit të dimrit! Qepë e kuqe, limon dhe xhenxhefil!
Ulja e papritur
e temperaturave për fat të keq ka shkaktuar një rikthim të gripit ose të
ftohtit i cili është i bezdisshëm duke na bërë të dëshirojmë më pak dimrin dhe më shumë pranverën!
Kjo është arsyeja për të cilën po ju propozoj këto mënyra të
thjeshta përgatese në rast ftohje dhe gripi! Kjo më shumë, për ata që janë
të lidhur në shtrat pas 5 ditëve puneje ose për ato ditë festash kur gjithçka
është e mbyllur!
Ju uroj një lexim të
këndshëm dhe pres komentet tuaja! Mirë u dëgjofshim së shpejti!
Lëng limoni me Qepë të kuqe!
Në një nga artikujt e mëparshëm keni lexuar mbi ndihmën që
sjell përdorimi i lëngut të mishit të pulës i përgatitur sipas mënyrës së
gjyshes duke shtuar sipas dëshirës ndër të tjera edhe qepë të kuqe! (Shurup për
kollë me uthull molle).
Qepa është e
pasur me fibra, kalcium, fosfor,
vitaminë C, acid folik, vitaminë B6, komponentë zolforikë dhe anthocianinë
ku kjo e fundit gjendet vetëm në qepën e
kuqe sepse kjo i jep ngjyrën e saj karakteristike. Për më tepër, sipas një
studimi të fundit, qepa e kuqe përmban
një substancë shumë të rëndësishme si afrodiziak natural, duke e bërë
kështu pilulën blu pak më të rrezikshme për shëndetin dhe më shumë
"bio".
Kjo
Përgatitet duke qëruar dhe prerë qepën në
copa të vogla dhe
shtohet lëngu i
një limoni pa fara
dhe ½ litra ujë, në
temperaturë ambienti.
Lëreni të pushojë
në frigorifer për një ditë ose gjysëm dite! Sa më shumë e lini atë të
pushojë aq më mirë është! Duhet të pini
një filxhan çaji çdo 3-4 orë!
Mbahen në një enë të mbyllur hermetikisht më mirë nëqoftëse
është e errët, por kjo megjithatë varet në sa kohë ju doni ta konsumoni atë! Në
çdo rast, mbajeni në frigorifer për 2-3
ditë!
Shurup me Mollë,
xhenxhefil dhe limon!
Thuhet se "Një mollë në ditë e mban mjeku
larg". Kjo është shumë për tu diskutuar dhe ne do ti rikthehemi kësaj në një artikull më vonë!
Mollë është një frut hipokalorik.
Ajo që ne konsumojmë është frutti jo i vërtetë sepse frutti është fara, kjo në
gjuhën botanike! Ky “frut i rremë”
është i pasur me vitaminë C, kalium (ky është minerali kryesor në
mollë, ndihmon në ri-integrimin e kripërave minerale, anti-lodhje dhe anti
prodhimi i acidit laktik për ata që bëjnë sport ose në rast djersitje të
tepruar, rregullon presionin e gjakut) , vitamina
B, acid folik, quercetin (një anti-inflamator,
antiviral, anticancer dhe antidepresant) katekin
(përmirëson funksionet e trurit dhe të muskujve), acid klorogenik (ul sasinë e sheqerit në gjak dhe ndihmon në
humbjen e peshës ), sodium, hekur, kalcium dhe magnez!
Përgatitja:
Hiqni dhe prini
në kube rreth një kilogram mollë
Përdorni një litër
e gjysmë uji dhe shtoni këtu
Mjaltë akacie
Dhe një rrënjë
xhenxhefili!
E vendosim të vlojë
ngadalë në një enë të mbyllur
derisa mollët bëhen të buta! Ju mund të filtroni ujin ose
edhe më mirë ju mund të përzieni të
gjitha dhe ta pini si shurup! Në
rast se përdorni vetëm ujin, ju mund të përdorni mollë për një ëmbëlsirë ose thjesht ti shtoni pak mjaltë dhe kanellë për shije! Këshillohet pirja e një filxhan çaj për 3-4 herë në
ditë dhe ta mbani në frigorifer!
Të riciklojmë lëkurën e limonit që ka mbetur!
Një kuriozitet i
dobishëm është përdorimi i lëvores së
limonit në thonjtë kështu ata
nuk do të kenë shenja të verdha e do
të rriten më të fortë e me të ndritshëm!
Lëvorja e limonit përmban
citronella ( që ndihmon në tretjen e ushqimit dhe kundër lodhjes mendore) ,felandren (e cila i jep shijen e
veçantë, shumë e pranishme në vajrat esencial si eukalipti), vitaminë C (që është lapidar kundër radikaleve të lira dhe
antioksidant, përdoret si një mënyrë luftimi i synuar për ata të cilët janë nën
trajtim kimioterapik sepse ajo sjell përmirësime të rëndësishme sidomos në
rritjen e oreksit, ul stresin fizik, lodhjen dhe ndihmon kundër stresit mendor
sepse ajo rrit livelin e hekurit në trupin tonë dhe te energjisë që ne marrim
nga ushqimi), acid formik (i cili i
jep aromën e athët, aftësinë të të qënurit pak gërryes, irritues, konservant
dhe antibakterial, kjo përdoret gjithashtu në profume), acid citrik (është dizifektues, mban livellin e aciditetit dhe atë
të trashësisë së lëngut, përdoret shumë në gatim ëmbëlsirash dhe në pastrimet e
shtëpisë), hesperidin (ka aktivitet
antioksidant, capillarotropic domethën që zvogëlon pėrshkueshmėrinė dhe
brishtshmėrinė e mureve tė kapilarëve, mbron venat e gjakut, antiflogjistik,
hipokolesterolemik ul kolestrolin në gjak, hipotensiv ul pressionin), acid malik ose acid frutik (kjo është e
rëndësishme sepse zbërthen ushqimin në energji për trupin tone dhe në elementë
të tjera që përmban ai,rrit rezistencën, lufton sëmundjet reumatike, antiinfiamator,
parandalon sëmundjet kardiovaskulare dhe i jep shijen e hidhur) dhe pektina (të cilat janë fibra të
tretshëm shumë të rëndësishëm për zorrët tona, por nëse merren tepër mund të
shkaktojnë gazra dhe diarre).
Ky lëng përdoret për dhimbje barku, në rast të vjellash ose mund ta hidhni në çajin tuaj të preferuar për të rritus livelin e vitaminave!
Commenti
Posta un commento