Aerofaxhia: të përmbajtur apo të lirë?
Aerofaxhia, do të thotë "të
hash ajër" dhe kjo është e lehtë! Sa herë që hapim gojën, flasim, përtypim, pijmë, ajri që hyn nuk kalon vetëm në trake, bronket dhe mushkëritë, por edhe gëlltitet, kjo sepse ezofagu
dhe trakea janë afër, këtu ndihmon gjithashtu tendenca
për të gëlltitur pështymën edhe kur goja është bosh. Ky ajër
është fiziologjik se brenda disa
kufijve dhe nuk ndihet; por rritja e
saj çon në gogësima, fryrje të barkut dhe meteorismi duke rritur rrahjet e zëmrës
(takikardi).
Njohja e shkaqeve dhe
faktorëve është hapi i parë në
parandalimin e shqetësimeve fizike
dhe psikologjike. Ilaçi kryesor nuk është që të
drejtoheni menjëherë në përdorimin e përgatitjeve farmaceutike me një efekt
pro-kinetik, por duhet të modifikojmë
sjelljet në lidhje me mënyrat e ushqimit,
pijeve, përtypjes dhe gëlltitjes. Në
veçanti, është thelbësore:
të hani në një
ambjent të qetë, avash, me mendime "zen"
përtypni ngadalë,
me gojë të mbyllur dhe mos flisni ndërsa pini ose hani (siç ështe
një edukim i mirë)
pini me qetësi
dhe me gllënjka të vogla (kjo
gjithashtu ndihmon një hidratim të mirë)
hani ulur, në një
pozicion të rehatshme, me shpinën drejtë, në mënyrë që ushqimi të
kaloj në stomak
bëj dy hapa me qenin
pas çdo vakti.
Në çdo rast, nëse
këto çrregullime janë shumë të theksuara e të shoqëruara me probleme një të
forta gastrointestinale si kapsllëku ose diarre pa ndonjë arsye të dukshme dhe që vazhdojnë
për më shumë se disa ditë, është
mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj.
Sidoqoftë, gjithmonë kam pyetur veten për këtë ajër,a është më mirë ta mbash atë (si
është në kulturën perëndimore) apo ta shprehësh atë (si është me kulturën
orientale)? E kuptoj që këto
janë gjeste të pakëndshme, por shumë të dobishme për trupin tonë! Bëjini ato por me mjeshtëri!!!
Një filxhan i mirë çaji me kopër, selino dhe
melissa ndihmon për të jetuar mirë me këto "teka" të trupit tonë!
Në çdo rast, dieta jonë mesdhetare përbëhet nga një dozë e mirë me karbohidrate të thjeshta (si makarona, orizi,
drithëra me fibra shumë të tretshëm), fruta
të freskëta me lëkurë dhe jo shumë të bëra (të athta), perime (të freskëta dhe me ngjyra) dhe shumë ujë natyral, këto janë një tullë që ndërtojnë mirëqenien e trupit tonë.
Ju uroj një lexim të
këndshëm dhe pres komentet tuaja! Mirë u dëgjofshim së shpejti!
Kopër e egër:
Për këtë bimë në fitoterapi përdorim kryesisht farat e thara që përmbajnë një vaj esencial balsamik të pasur me anetol dhe fenkon, niseshte, sheqer dhe
pektinë. Kjo përbërje aromatike
në tërësi ka veti të relaksojnë muskujt
e lëmuar dhe si rrjedhimisht të përmirësojnë
gjendjen e aerofagjisë, por edhe në raste të ciklit të dobët menstrual duke vepruar kështu si një emmenagog, prandaj përdorimi i saj ndalohet për gratë
shtatëzënë. Rekomandohet gjithashtu në rritjen
e prodhimit të qumështit (galaktagog),
në përmirësimin e kollës të thatë. Shumë studime theksojnë respektimin ortodoks të dozës sepse
mund të shkaktojë helmim nga prania
e anetolit që polimerizohet në dianetol me veti estrogjenike (rrit hormonet
seksuale femërore) të ngjashme me stilbestrolin.
Përgatitni infuzionin duke e lënë të qëndrojë për
5-6 minuta 1 lugë kopër (fara) në 250 ml ujë të valë (një gote uji). Kulloheni
dhe konsumoni 1 filxhan çaji para vakteve kryesore.
Selino:
Kjo bimë ka qënë përdor për të larguar fuqitë e së
keqes, si dhe një afrodiziak. Fara
e saj është e pasura me vaj esencial
që përmban sedanin (një substancë
aromatike aromatike) fenol, manite, inositol
që rrisin aftësinë tretëse dhe thithjen e gazit në stomak. Përmban
gjithashtu ftalide të cilat me fitonutrientet kontrollojnë hormonet që
rregullojnë presionin e gjakut (trajtimi i hipertensionit). Farat kanë të
njëjtën aromë si perimja e freskët por
më e theksuar. Selinoja perime e
pagatuar nuk tretet lehtë!
Përgatitja është si kopëra e egër.
Melisa (e quajtur edhe bar blete, bar i
bletës):
Balsami i melisë konsiderohet si narkotik, por jo toksik.
Ai në sasi të vogla mund të shkaktojë
mpirje dhe rrahje të ngadalta të
zemrës. Kjo bimë është e pasur me vaj
esencial (me veti antispazmatike,
emenagoge), taninet (karminative), substanca të hidhura (stomakike), muçilaxhini dhe niseshte (tonik).
Infuzioni dhe vera e tij përdoren
për raste marramendjesh, nervozizëm,
stimulimin e oreksit, lehtësimin e tretjes, lodhjen e tepërt. Për përdorim të jashtëm është një stimulues
i lëkurës prandaj rekomandohet të shtoni
infuzionin e tij në ujin e banjës, ta përdorni atë në locionet e pastrimit
të fytyrës, pastrues intim. Në kuzhinë përdoret edhe për aromatizuar
uthullën.
Përgatitje është si bimët e tjera, ju duhet vetëm
ta pini atë ngadalë (si një cafe). Këshillohet një filxhan çaji të ngrohtë pas
ngrënies!
Commenti
Posta un commento