Kthimi në formë pas pushimeve: çaj jeshil dhe kafe jeshile!



Festivalet si çdo vit na bëjnë të ekzagjerojmë si emocionalisht, ashtu edhe në tavolinë. Vera e mirë, ushqimi dhe shoqëria e të afërmve vendos në vështirësi dietën tonë. Duhet të kujtojmë se pesha e marrë gjatë dimrit është më e vështira për tu metabolizuar pasi trupi ynë e njeh atë si një formë depozitimi dhe mbrojtjeje për të përballuar dimrin (në thelb ne jemi kafshë). Në këtë periudhë është më mirë të shmangni komplekset bimore për kullimin e ujrave, gjë që është e dobishëm në periudhën e pranverës, por të vazhdoni me diçka të thjeshtë, mono-bimore dhe të synuar. Kjo është arsyeja pse mendova të propozoj çaj jeshil dhe kafe jeshile.

Ju uroj një lexim të këndshëm dhe pres komentet tuaja! Mirë u dëgjofshim së shpejti!


Kafe jeshile:

Siç e dini, kafeja jeshile nuk është asgjë tjetër përveç fara jeshile të pjekur me një përmbajtje të lartë të acidit klorogjenik dhe me kafeinë të ulët (1-5%).
Acidi klorogjenik (doza maksimale ditore 225mg) kryesisht atribuon aktivitetet e kafesë së gjelbër ashtu siç është:
Një antioksidant i shkëlqyeshëm, duke rritur sistemin imunitar dhe ngadalësuar plakjen qelizore
Një antibakterial i shkëlqyeshëm
Një ndihmë e shkëlqyeshëm për humbjen e peshës sepse është
1. Një hipoglikemizues ul glikogjenolizën e mëlçisë dhe glikogjenogjenezën, pra ndërhyn në shndërrimin e glikogjenit në glukozë në mëlçi, duke ulur kështu glukozën qarkulluese në gjak.
Si pasojë, pika më e lartë e glicemisë bie ...
Në këtë mënyrë promovohet konsumi i yndyrnave për prodhimin e Energjisë.
Kjo e fundit e bën atë një tonik të shkëlqyeshëm dhe rrit përqendrimin, kujtesën gjatë dietës ipokalorike.
Gjithashtu efektive në uljen e rrezikut të takimit të diabetit tip II.
Për më tepër, sipas disa studimeve kontrollon sintezën e lipideve të varura nga insulina.
2. Zvogëlon thithjen e yndyrnave duke bërë që molekulat lipide të kalojnë zorrët pa u thithur, në këtë mënyrë presioni i gjakut të ulet, nivelet e LDL (kolesterol i keq) ulen dhe nivelet e HDL rriten pak.
3. Përshpejton metabolizmin, duke rritur shpejtësinë me të cilën metabolizohen substancat e futura në dietë nga ushqimi.
Kundër artritit reumatik, falë marrjes së rregullt të saj, zvogëlon inflamacionin kronik të nyjeve, duke zvogëluar kështu simptomat.
Kjo është një substancë e lëshuar nga natyra në mënyrë të ngadaltë, sepse ka një metabolizëm të ngadaltë nga trupi dhe një depozitimit më pak efektiv kështu jeta e tij në gjak eshtë më e gjatë. Por ka edhe më pak efekte anësore.
Ajo frenon enzimën 5- alfa reduktazë (kryesisht verbaskosidi, izoverbaskozidi, CAPE_ acidit kafeik phentenil ester). Kjo enzimë prish lidhjen e dyfishtë C4 = C5 duke favorizuar shndërrimin e testosteronit në dihidrotestosteron i cili është 4-5 herë më i fuqishëm se i pari. Kjo e fundit është shumë e rëndësishme në fetus (formimi i karakteristikave seksuale të mashkullit, mungesa e tij çon në hermafrodizëm.), Puberteti (zëri i ashpër, rritja e qimeve, masa e muskujve etj.). Por një tepricë e saj është e dëmshme duke çuar në puçrra seborre, hipertrofi beninje të prostatës, hirsutizëm. Ky frenim enzimatik e bën atë një aleat kundër rënies së flokëve.
Përgatitni një infuzion duke vendosur një lugë çaji kafe jeshile të shtypur (sa më shumë pluhur aq më mirë është sepse rritni sipërfaqen e kontaktit) në një filxhan me ujë në rreth 85 ° C dhe lëreni në infuzion për rreth 5 minuta. kullojeni dhe pijeni si një infuzion bimor normal. Rekomandohet një filxhan para vakteve kryesore.
KONTRINDIKIMET për shkak të pranisë së kafeinës, përdorimi i tij gjatë shtatëzënësisë dhe ushqyerjes me gji nuk rekomandohet dhe në rastet kur substancat “emocionuese” duhet të shmangen vetëm si një masë paraprake!

çaj jeshil

Një antioksiduese që rri akoma në vënd të parë falë polifenoleve të cilat janë kundër radikaleve të lire më të fuqishme se vitamina C dhe E.
Flavonoidet dhe katekina që përbëjnë pothuajse 20-40% të peshës specifike të tij kanë aktivitete të ndryshme duke përfshirë:

diuretike; e dobishme jo vetëm për të kulluar lëngjet e tepërta, por edhe për trajtimin e celulitit dhe cistitit.
Ajo rrit kujtesën dhe kundërvepron sëmundjet neurodegjeneruese.
Ata mbështesin funksionin e zemrës
Anti-degjenerues, domethënë, kundërshtojnë sëmundjet dhe toksicitetin të shkaktuar nga pirja e duhanit (këtu dua të shkruaj si duhanpirës pasiv), smog, rrezatimet dhe si antikancerogjene (epigallocatechinat doza maksimale ditore 150 mg)
Antibakterial jo vetëm në apartin e gojës për praninë e taninave, por edhe në mineralizimin e dhëmbëve me fluor.
Për stimulimin enzimatik lipolitik, duke ulur nivelin e LDL dhe të triglicerideve, çojnë në humbjen e peshës, nxisin metabolizmin e yndyrave të vendosura në indin dhjamor dhe këto yndyrna përdoren në formë energjie (tonik). Këtu ata punojnë në sinergji me metilxanthin, kafeinën, theobromin, teofilin.
Prandaj, efekti hipoglikemik zvogëlon thithjen e sheqerit në gjak me një funksionim të mirë të pankreasit.
Në sinergji me grupin e vitaminës B, vitaminës E dhe beta-karotenit, ata luftojnë plakjen e qelizave për shkak të moshës, ekspozimit ndaj diellit, njollave të lëkurës.
Në sinergji me taninet është e dobishme në rast diarreje.
Sipas disa studimeve japoneze, përdorimi i tij i përditshëm do të shkaktonte kancer oral, për shkak të pranisë së lartë të taninave dhe kjo ka një zgjidhje falë përdorimit shekullor nga britanikët duke shtuar pak qumësht në çaj (meqënëse me ata ka funksionuar!!)
Përgatitja është paksa e veçantë, si për ritualin ashtu edhe për mjekësinë. Uji duhet të nxehet vetëm derisa të arrijë disa fllucka të vogëla, atëherë ibriku hiqet nga nxehtësia dhe lihet 30-60 sekonda të ftohet përpara se ta derdhni në gjethet e çajit (një cilësi më e lartë se ato të paketuara), në mënyrë që të ftohet pak. Temperatura dhe cilësia e ujit të përdorur për infuzion ndikon shumë në pjesën organoleptike të çajit. Sipas traditës është e nevojshme të përdorni një lugë çaji (3 g) çaj çdo dy litra ujë ndërsa në mjekësi rekomandojmë një lugë çaji për 500 ml ujë duke shtuar pak mjaltë dhe limon (shije të hidhur). Doza është si kafeja jeshile.
Gëzuar vitin e ri 2020!

Commenti